Roger Ver: Bitcoin Cash Harde Vorken hadden PayPal-ondersteuning kunnen dwarsbomen

20. November 2020 Bitcoin

Er zijn nog steeds veel onzekerheden rond het geplande Bitcoin Cash vorkevenement op 15 november, maar één ding is zeker: de grootste pleitbezorger van de cryptocentrale, Roger Ver, uitvoerend voorzitter van Bitcoin.com, is geen fan van de geplande upgrades op het netwerk, die elk half jaar plaatsvinden.

„Als PayPal wist dat dit soort omstreden harde vork waarschijnlijk zou gebeuren, zouden ze misschien helemaal geen bitcoin-cash hebben toegevoegd aan hun roadmap“, vertelde Ver CoinDesk in een interview, verwijzend naar PayPal’s recente aankondiging om cryptocurrencies – bitcoin-cash inbegrepen – toe te voegen aan zijn systeem. „Dus het is echt een groot probleem om deze controversiële harde vorken te hebben. Ik zou graag zien dat daar een einde aan kwam.“

Sinds de perstijd, heeft PayPal niet gereageerd op CoinDesk’s verzoek om commentaar op het aankomende vorkevenement. Paxos, het bedrijf dat de crypto-service voor PayPal verzorgt, heeft het verzoek van de CoinDesk om commentaar op het onderwerp te geven afgewezen.

Een bekende Bitcoin-vork voor vorken

In tegenstelling tot een „soft fork“ die het mogelijk maakt om niet-opgewaardeerde en opgewaardeerde knooppunten toch met elkaar te laten werken, is een hard fork een software-upgrade die een nieuwe regel aan de blokketen implementeert die niet compatibel is met de oudere software. Ontwikkelaars neigen er dus toe om uiterst conservatief te zijn in het introduceren van hard forks en proberen meestal te verzekeren dat er een gemeenschapsconsensus zal zijn rond dit soort veranderingen in de code. Sommige hard forks zijn echter omstreden. In deze gevallen, als sommige knooppunten op een netwerk een harde fork aannemen en andere niet, dan zal de blockchain zich opsplitsen in twee verschillende versies: een met de oude software en een met de nieuwe software.

Bitcoin Cash zelf is het resultaat van een harde vork van Bitcoin, nadat een groep uit de Bitcoin-gemeenschap, die de letterlijke interpretatie van Satoshi Nakamoto’s Bitcoin-witboek voorstond, aandrong op het vergroten van de blokgrootte. Ze drongen aan op een harde vork van de originele Bitcoin-blokketen, omdat ze goedkope, peer-to-peer transacties als de kernwaarde van de blokketen beschouwen.

Vandaag de dag, als de meest bekende vork van Bitcoin, ondergaat het Bitcoin Cash-netwerk elke zes maanden een upgrade en kan er een ketensplitsing ontstaan wanneer de gemeenschap niet in staat is om aan de consensusvereisten te voldoen. Een voorbeeld hiervan is toen Bitcoin Satoshi Vision (BSV) op 15 november 2018 de Bitcoin-Cash verloor.

De Bitcoin Cash hard fork verwachtte deze komende 15 november het resultaat van een blokketen-update voorstel van een groep die bekend staat als Bitcoin Cash ABC (BCH ABC), geleid door ontwikkelaar Amaury Sechet. De update bevat een controversiële nieuwe „Coinbase Rule“, die vereist dat 8% van de gedolven bitcoin-cash wordt herverdeeld over Bitcoin ABC als een middel om de ontwikkeling van het protocol te financieren.

Ontwikkelaars met ‚te veel geld‘

Deze financieringsaanpak heeft een debat op gang gebracht binnen de BCH-community over het bestuur en de ontwikkeling van de software die de Bitcoin Cash-blockchain beheert.

De groep onder leiding van ontwikkelaars van BCH ABC is van mening dat er een georganiseerde en consistente inspanning moet worden geleverd om van bitcoin-cash een universele digitale betaling te maken. Daarom zouden de ontwikkelaars gefinancierd moeten worden door het Bitcoin Cash netwerk, volgens Chris Troutner, een ontwikkelaar die voorheen bij Ver’s bitcoin.com werkte en dicht bij Sechet’s BCH ABC groep staat.

Echter, een tegengestelde groep tegen dit financieringsmechanisme, waaronder Ver, zei dat omdat de software een open-source protocol is, de ontwikkelaars op vrijwillige basis zouden moeten helpen het protocol te verbeteren en op zoek moeten gaan naar financiële middelen elders.

Ver ging nog een stap verder door te zeggen dat het probleem van het Bitcoin Cash netwerk is dat ontwikkelaars „te veel geld hebben“.

„Ik denk dat de manier waarop [Bitcoin] van Bitcoin Cash is ontspoord, is dat ontwikkelaars te veel geld hadden en toen begonnen ze met het ontwikkelen en knutselen aan te veel verschillende dingen, wat een probleem in het netwerk veroorzaakte“.

Troutner, die CoinDesk vertelde dat hij beide ketens na de vork zal ondersteunen, zei dat het echte probleem achter het geschil een collectieve haat tegen Sechet is. Sechet’s BCH ABC heeft de afgelopen jaren de geplande Bitcoin Cash-updates geleid, zei Troutner. En Sechet’s team heeft dit financieringsmechanisme altijd al willen implementeren.

„[BCH ABC’s tegenstanders] willen dat Amaury Sechet het ecosysteem verlaat,“ zei hij.

Ver zei dat hij niet dacht dat de vork zal plaatsvinden zoals gepland, en zei dat slechts ongeveer 0,2% van de blokken die op Bitcoin Cash zijn gedolven, steun voor Bitcoin ABC hebben gesignaleerd.

Van de laatste 1.000 blokken die op Bitcoin Cash zijn gedolven, heeft ongeveer 80% ondersteuning voor de Bitcoin Cash Node (BCHN) gesignaleerd en slechts 0,3% voor Bitcoin ABC, volgens de gegevens van Coin Dance.

Wat de gegevens kunnen aangeven is dat een vork zal plaatsvinden omdat de software-upgrade door BCH ABC niet wordt ondersteund door de meerderheid van de mijnwerkers, omdat meer blokken ondersteuning voor BCHN signaleren. Dat zal BCH ABC dwingen om zich van de oude keten af te wenden, zei Aidan Mott, analist bij Messari.

Aan de andere kant stelt Troutner dat de gegevens de daadwerkelijke steun van BCH ABC kunnen hebben belemmerd.

„Als je erover nadenkt in termen van een speltheorie, zijn sommige mijnwerkers waarschijnlijk rechtmatig aan het signaleren voor BCH, maar andere mijnwerkers die van plan zijn om op ABC te delven, zijn waarschijnlijk ook aan het signaleren voor BCHN omdat ze willen dat hun concurrenten op die keten delven,“ legde Troutner uit. „Dat maakt het makkelijker voor hen om blokken in de ABC-keten te ontginnen.“

Uitwisselingen en ‚vorkmoeheid‘.

Ver’s vroege argument is dienstverleners zoals PayPal kan worden gefrustreerd door een cryptocurrency blockchain die voortdurend door forking events gaat. Dit soort frustratie gebeurt al bij crypto-uitwisselingen. Hoewel het onduidelijk is welke keten na de vork de dominante keten zal worden, hebben enkele grote crypto-uitwisselaars al aangekondigd dat ze BCHN steunen, dat de naam Bitcoin Cash zal erven, ervan uitgaande dat de BCH ABC de minderheid van de knooppunten zou krijgen.

In een 6 nov. bericht van Kraken, zei de uitwisseling dat het BCHN zal ondersteunen, „ongeacht de uitkomst van de vork“.

„Bitcoin Cash Node tokens zullen ‚Bitcoin Cash‘ heten op ons platform en worden vertegenwoordigd door het ticker-symbool ‚BCH,'“ zei Kraken in de post. „We zullen Bitcoin Cash ABC ALLEEN ondersteunen als de hash power op het ABC-netwerk tenminste 10% van de hash power op het Bitcoin Cash Node-netwerk is“.

„Beurzen moeten zichzelf in een positie brengen waarin ze kunnen weten wat hun klanten willen, wat betekent dat ze de consensus van de mijnwerkers begrijpen, maar ook de posities van de ontwikkelingsteams,“ zei Mott. „In die zin zou het een vrij eenvoudige beslissing zijn om gewoon hun ondersteuning te behouden en alleen de Bitcoin Cash Node netwerksoftware te draaien“.

Aangezien de prijzen van de twee nieuwe gesplitste cryptokaarten zullen worden bepaald door vraag en aanbod op de markt, spelen beurzen een belangrijke rol omdat zij degenen zijn die de nieuwe tokens aan hun klanten toewijzen.

Een andere belangrijke implicatie van de post van Kraken is dat beurzen ook mogen beslissen welke nieuwe keten de naam Bitcoin Cash krijgt.

Ver beweerde dat de reden dat Bitcoin Cash minder populair is dan Bitcoin is omdat deze laatste de „Bitcoin“-naam na de harde vork heeft genomen. Sindsdien is marketing een van de grootste obstakels geweest voor de massale adoptie van Bitcoin Cash, volgens Ver.

De marktkapitalisatie van bitcoin-cash is op het moment van schrijven ongeveer $4,88 miljard, maar bitcoin heeft een marktkapitalisatie van $283,28 miljard, volgens gegevens op CoinDesk 20.

„Toen de splitsing plaatsvond, had de Bitcoin Cash-versie alle kenmerken die Bitcoin populair maakten om mee te beginnen, maar de andere versie die die kenmerken niet had, kreeg de Bitcoin-naam en de bijbehorende infrastructuur“, aldus Ver. „Bitcoin Cash heeft al die infrastructuur en haar merkherkenning in principe vanaf nul opgebouwd.“

Als dat het geval is, zal BCHN een voorsprong hebben op BCH ABC, zoals blijkt uit de ondersteuning van de beurzen, als het de naam Bitcoin Cash neemt.